WEBINÁŘ: PODZIM A ZIMA S RITUÁLY!
Podzimem začíná tmavší polovina roku, která nás přirozeně vede do nitra, k našim kořenům a do temnějších zákoutí naší duše. To, co na první pohled vypadá jako období stagnace, je ve skutečnosti příležitostí k hluboké transformaci a růstu. Nemusíš utíkat před těmito energiemi – naopak je můžeš využít pro svůj osobní růst a probuzení vnitřní síly.
Připravila jsem pro tebe webinář "Podzim a zima s rituály", kde tě provedu tímto temnějším obdobím tak, abys v něm našla krásu, sílu a magičnost.
Kakaové ceremonie se v posledních letech dostávají do popředí naší pozornosti. Lidí, kteří pracují s ceremoniálním kakaem v našich končinách stále přibývá. V čem tkví jeho kouzlo? A jedná se opravdu o medicínu nebo je to jen další směr, který je nyní moderní? Na tyto a další otázky se pokusím odpovědět v následujících řádcích.
Abychom význam kakaa pochopili a získali kontext začnu trochu obšírně a zabrousím také do dávné historie.
Kořeny medicíny kakaa sahají do oblasti Střední a Jižní Ameriky. Kakao bylo ceněno jako posvátná surovina dávno před tím než vznikla čokoláda, jak ji známe dnes. První archeologicky doložené zmínky o kakau sahají 3 500 let zpátky do oblasti dnešního Mexika. První kmeny, pro které mělo kakao velký význam byli Olmékové, Aztékové a Mayové. Tyto starodávné kmeny přistupovali ke kakau s úctou a považovali jej za posvátnou rostlinu. Duch kakaa byl uctíván a plody této rostliny byly považovány za dar od bohů.
Dávná Mayská legenda o stvoření světa praví, že kakao bylo objeveno bohy v nitru hory spolu s další posvátnou potravinou, kukuřicí. Bohové tak lidstvu snesli dva dary – kakao a kukuřici a naučili je, tyto suroviny pěstovat. Kakao, kukuřice, voda a oheň byly pro tyto starodávné civilizace posvátné, protože nejen že z nich bylo lidstvo stvořeno, ale bylo jim od bohů dáno, aby je pěstovali a používali pro svůj další rozvoj. Kakao se tak stalo velmi cennou komoditou. Sloužilo jako platidlo, dále bylo uctíváno jako posvátná rostlina, ze které byl připravován rituální nápoj. Tento rituální nápoj se stal součástí důležitých životních událostí jako jsou svatby, křtiny a rovněž bylo spojováno s plodností.
Kakaová ceremonie vychází z tradic a moudrosti Mayských kmenů. Domorodé kmeny dodnes s kakaem pracují, jako s posvátnou rostlinou a používají jej pro duchovní, léčebné a obřadní účely.
I přes to, že v naší západní kultuře nejsme zvyklí vnímat a přisuzovat rostlinám určitou moc, uctívat jejich ducha a vnímat je jako posvátné, našlo si do našich končin a hlavně srdcí právě kakao cestu. Možná, že právě tady se naplňuje mayská legenda o duchu kakaovníku:
“Když se lidstvo vychýlí z harmonie s přírodním světem, přijde kakao z deštného pralesa, aby otevřelo srdce a obnovilo rovnováhu”
Kakaové ceremonie se v posledních letech stávají fenoménem i v západních kulturách. Důvodů, proč tomu tak je může být tolik, kolik je na planetě lidí. Každý si ke kakau najde cestu z různých důvodů. Někdo potřebuje kotvu ve svém životě. Někdo hledá smysl a hloubku života. A jiní v šálku kakaa hledají odpovědi na své otázky. Ať už je důvod jakýkoliv jedno je jisté:
Kakao jakožto rituální nápoj spojuje, vede nás do vlastního nitra a otevírá srdce.
Kakaová ceremonie nemá předepsaný přesný postup. Její forma se přizpůsobuje našemu prostředí a její podoba závisí na tom, kdo ceremonii vede. I přes to můžeme najít určité pilíře, které jsou neměnné:
Příprava ceremoniálního prostoru – Očista prostoru, výzdoba, svíčky, květiny… zkrátka vytvoření
podporujícího prostoru pro ceremonii v jehož středu je oltář s předměty a odkazy, které nás podporují (živly, průvodci, archetypy, předci, apod.)
Účastníci ceremonie – Setkání účastníků v kruhu a připraveném prostoru pro tuto příležitost
Záměr – Před začátkem samotné ceremonie je důležité stanovit si její záměr. Jedná se o středobod celého setkání. Díky němu je možné směřovat pozornost přesně tam, kde je v danou chvíli potřeba.
Příprava ceremoniálního kakaa – Ceremoniální kakao se připravuje již se stanoveným záměrem a je začátkem celé kakaové ceremonie. Způsobů přípravy kakaa je mnoho a mnohdy je to alchymie. Samotná příprava je hravou částí, kde může člověk objevovat nové kombinace chutí, koření, bylin. Stačí se nechat vést srdcem.
Ceremonie – Bod, kdy se výše popsané spojí. Účastníci ceremonie se pod vedením facilitátora ceremonie propojují s duchem kakaa, pracují se záměrem a následně společně kakao pijí. Součástí ceremonie pak může být meditace, tanec, zpěv, dechové techniky či jiné spirituální praxe, kterými vás provádí ten, kdo ceremonii vede a drží její prostor.
Integrace prožitého – Je důležitou součástí ceremonie, která mnohdy trvá i po skončení samotné kakaové ceremonie. Proto k sobě buďte i po skončení laskaví, pracujte se zážitky a jakékoliv vhledy či uvědomění si zapisujte, abyste díky nim mohli krůček po krůčku zpracovat ceremonii v celé její hloubce a síle.
Jedná se o slavnostní příležitost, při které se ladíte na prostor vašeho (duchovního) srdce. Při ceremonii se pracuje se záměrem, který se vkládá do šálku kakaa. Už samotná příprava rituálního kakaového nápoje je začátkem kakaové ceremonie. Důležitým prvkem je úcta k surovině – v našem případě tedy ceremoniálnímu kakau, které může být ve formě válce či kakaových kousků. Vědomá příprava je dalším prvkem, který by neměl být opomíjen. Při přípravě je důležité být plně přítomen, nikam nespěchat a celý proces si náležitě užít. Jen tak se člověk dokáže propojit se záměrem, který si pro ceremonii stanovil. Při práci s kakaem je možné využít bylinky, různé koření, které v kombinaci se záměrem, zvuky a písněmi pozvednou a pohladí naši mysl, duši i tělo.
V průběhu ceremonie může docházet k různým vhledům, mohou přicházet uvědomění, odpovědi na naše vnitřní otázky, pocit napojení na sebe a něco, co nás přesahuje (Univerzum, bůh, vesmír, Matku Zem či cokoliv v co věříte). Tyto svoje poznatky je dobré si zaznamenat, abyste s nimi mohli pracovat v následujících dnech.
Kakaová ceremonie je zkrátka čas, který věnujete sami sobě, ať už řešíte jakoukoliv životní otázku nebo si chcete jen odpočinout, opečovat se a načerpat sílu do dalších dní.
A pokud vás kakao a kakaové ceremonie nelákají, nevěšte hlavu.
Nakonec není důležité, zda máte v šálku kakao. Nejdůležitější je záměr a hledat radost v každodenních maličkostech.
KDO JE VERONIKA
Veronika je autorkou projektu Boho žena a již přes 13 let se věnuje tématům rituálů a naplněného ženství.
Výcvikem pro průvodkyně ženskými rituály prošla v roce 2014.
Díky své intuici a napojení připravuje individuální i skupinové rituály na míru. Společně s M. Prchalovou vede Rituální školu.
O rituálech mluví, učí a inspiruje naživo i online.
Vytvořila několik online programů:
o sezónních rituálech a svátcích Kola roku: Magický rok
komplexní program o rituálech: Magický život
o lunárních rituálech: Rituály novoluní a úplňků
o každodenních rituálech: Magický den
o práci s předky a léčení rodové linie